KURU FASÜLYE İTHALATINDAN, ORHAN GAZİ TÜRBESİNE; KIRGIZİSTAN

Ülkemize ithal edilen gıdalarla ilgili bir proje üzerinde çalışma yaparken karşıma milli yemeğimizin temel ürünü olan kuru fasulye (özellikle çalı kuru fasulyesi) çıktı. Türkiye Cumhuriyeti olarak 2014 yılında binlerce ton tutarında kaliteli kuru fasulyeyi Kırgızistan’dan ithal etmişiz. Bu günlerde Kırgızistan’la Türkiye arasındaki gittikçe yakınlaşan sosyal ve ticari ilişkilerimizin gündemde olduğunu bilmekteyiz.

Anadolu’nun Türkleşmesinde ve İznik’in fethi sırasında yanımızda olan Kırgız Türk’lerinden şehit olanlar anısına, Orhan Gazi tarafından 1331 yılında İznik/Bursa’da “Kırgızlar Türbesi” inşa ettirilmiştir. Türbe, Türk Budununun birlik ve beraberliğinin güzel bir örneğidir.

Orta Asya’dan kardeşlerimiz Kırgız Türkleri, yakında genel seçime gideceklerdir. Ülkenin geçmiş yıllarda yaşadığı bunalımlı dönemin geride kaldığını görmekteyiz. Ülkede artık geniş tabanın desteğini alan yeni siyasi liderler ve kadrolardan birisi olan, Kırgızistan partisinin seçimden başarı ile çıkacağı ve hükümet kuracağı değerlendiriliyor.

Kırgızistan ve kurufasulye makale_resim2

Bağımsız Türk Devletlerinden olan ve de denize kıyısı bulunmayan Orta Asya’daki Kırgızistan, Gıda İhracatında kuru fasulyenin yanı sıra barbunya kuru fasulyesi ve cevizde sırasını beklemektedir. Hep Türk birliğinden bahsederiz, kastedilen bu durum olsa gerek küreselleşen dünyada siyasi sınırların ticari anlamda bir engel tanımadığını ve kardeşlikle ticaretin bir arada geliştiğini görmekteyiz.

Kırgızistan ve kurufasulye makale_resim1

31 Ağustos 1991’de bağımsızlığını ilan eden ve Türk Konseyi üyesi olan Kırgızistan, daha çok hayvancılık ağırlıklı tarım ekonomisinin hakim olduğu bir ülke olmakla birlikte, karşılıklı ithal ve ihraç edilecek gıdalarda önceliğin Ata topraklarına verildiğinde, bizler için ticari anlamda da olsa Türk birliğinin oluştuğunu gösteren bir resimdir.

Bu vesileyle, okurlarıma hayırlı bayramlar diliyorum.

Dr. Can DEMİR
Gıda Güvenliği ve Hijyen Akademisi Bşk.