BİR İLKÖĞRETİM ÇOCUĞUNUN HİJYEN GÜNLÜĞÜ
Yaşına göre akşam vaktinde yatıp uykusunu almış çocuklarımızın sabah kalktığında ilk hijyen uygulaması olarak banyoda ihtiyaçlarını giderir. Daha sonra öncelikle varsa sıvı sabun yoksa normal sabunla ellerini sadece avuç içi değil parmak aralarından bileklerine kadar tamamını köpürterek ovalar. Mümkünse ılık su altında bolca yıkayarak durular.
Ellerini duruladıktan sonra yaşına uygun olarak sertlik derecesi velisi tarafından alınmış diş fırçasını hazırlar. Çocuklara uygun diş macunu ile diş etlerini kanatmayacak şekilde hafifçe bastırarak fırçalar. Hemen ardından bol su ile ağzını çalkalayarak diş temizliğini tamamlar.
Diş temizliğinin peşinden bol su ile burun içine çekerek temizliğini yapar. Alnı dahil olmak üzere yüzünü bol su ile önce yıkar. Sonrasında avuç içini sabunla bolca köpürterek gözlerini kapatıp bütün yüzünü sabunlar. Tekrar tekrar birkaç kez bol su ile durular. Yüz yıkamayı göz çapaklarını dâhil, tamamını yıkadığından emin olarak tamamlar ve kendine ait özel havlusu ile kurular.
Mutlaka günlük pastörize süt ve yumurtanın olduğu kahvaltılıklar la, hazırlanmış sofrada yerini alır ve güne güçlü başlamak için çok sıkı bir kahvaltı yapar. Kahvaltıdan sonra dişler tekrar fırçalanır ve ağız bol suyla çalkalanır ve eller bol sabun ve ılık suyla bileklere kadar tekrar yıkanır. Böylelikle, kişisel temizlik ve hijyen yönünden hazırlığımız tamamlanmış olarak güne başlanır.
Okula giderken mutlaka çantasında mendil, el sabunu ve çocuklara uygun derecesi düşük bir bebe kolonyası bulundurması hijyen yönünden önemlidir. Okula giderken servis ve sınıfa girene kadar kapı kolları ve insanların ortak kullandığı noktalara zorunlu olarak ellerimiz temas edecektir. İlk fırsatta öğrencilere ait lavaboya gidip sabah yıkadığımız gibi ellerimizi varsa kendimize ait sabunla tekrar yıkamamız gerekmektedir. Bu arada evden çıktıktan sonra ellerimizi yıkayana kadar ve de yıkadıktan sonrada gün boyunca hiçbir şekilde ellerimizi ve tırnaklarımızı ağzımıza götürmememiz gerekir.
Öğlen yemeği olarak hızlı tüketilen gıdalar yerine okul yönetimi tarafından belirtilen yemekhanelerde mevsime göre hazırlanmış çocuklara özel sıcak yemek menülerinin tüketilmesi dengeli beslenmemiz için önemlidir. Kantin ihtiyaçlarında çikolata, şekerleme vb. gıdalar ile gazlı içeceklerden ailelerinden müsaade aldıkları miktarda aşırıya kaçmama kaydıyla ve de her gün yerine özel günlerde tüketilmelidir. Örneğin; sınıfça hazırlanmış bir doğum günü kutlaması gibi.
Bu arada okul yönetiminin izin verdiği kantin, çay ocağı ve yemekhane dışında okul bahçesine yakın yerlerde açıkta seyyar veya dükkanlarda satılan gıda ve içeceklerin nasıl üretildiğini veya temin edildiğini bilemeyeceğimizden bu gibi yerlerden satın almamaları gerekmektedir.
Okul dönüşü eve girdiğimizde sabah yaptığımız gibi aynı şekilde elimizi ve yüzümüzü bol ılık su ve sabunla yıkayıp kuruladıktan sonra mutlaka ailemizin mevsime göre hazırlayacağı meyveleri tüketerek okulda öğrendiklerimizi tekrar eder ve ödevlerimizi yapmalıyız. Akşam yemeğinden önce ve yemekten sonra ellerimizi, yatmadan önce ise ayaklarımızı ve ellerimizi yıkamalı ve dişlerimizi sabah yaptığımız gibi mutlaka fırçaladıktan sonra yatmalıyız.
http://www.pozitifanne.com/bir-ilkogretim-cocugunun-hijyen-gunlugu/