YÖNETSEL YETKİNLİK PROJESİ (30VH + 30GM + 30DM, FORMÜLÜ)
Ülke hayvancılığımızın atılım yapması ve Veteriner Halk sağlığı hizmetlerinin tam anlamıyla sağlanabilmesi için,1985 yılından bu güne kadar geçen süreçte gelinen son noktanın GTH Bakanlığı bünyesinde, Veteriner ve Gıda Müsteşarlığı, Veteriner ve Gıda Genel Müdürlüğü ve Veteriner İl Ve İlçe Teşkilatlarının kurulmasıdır.
İmkanlarımın yettiği kadarıyla son iki aydır yaptığım ve özellikle üç gün hastalığı ile ilgili mesleki incelemeler neticesinde, hayvan hastalıklarıyla mücadeledeki Veteriner Hekimlerimizin araç, alet, ekipman varlığı sınırlıda olsa, Bakanlığın mevcut il ve ilçe müdürlüklerindeki imkanlardan ve ekipmanlardan çok acıdır ama gerçek soğuk zincirde taşınması için özel termos yetersizliği ile muhafazada (depolanmasında) kullanılması gereken soğutucuların / buzdolapların yetersizliği gelişmiş dünya ölçeğinde, bırakın koruyucu Veteriner Hekim gerekliliklerini yapmayı en temel ihtiyaçların sağlanmasında merkezden tam anlamıyla desteklenemediği ve de bölgesinden tedarik etme imkanı bulamadığı ve meslektaşlarımın bağımsızlık noktasında yetkileri olamadığından satın alma yoluyla da temin edemediklerini gözlemiş bulunmaktayım.
Veteriner Hekimlik mesleğinin başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere hayvancılık alanında gelişmiş ülkelerin seviyesine ulaşmamız hali hazırdaki Bakanlık teşkilat yapılanmasıyla mümkün olamayacağı bütün Veteriner Hekimlik mesleğinin taraflarınca (TVHB, Veteriner Hekimler Odaları, Veteriner İhtisas Sivil Toplum Kuruluşları, Veteriner Fakülteleri ve mesleki duyarlılığı olan Veteriner Hekimler ) ortak kabul edilen bir önemli tespit olup aynı kuruluşların ortak görüşü olarak Bakanlığın bünyesinde Hayvancılık / Gıda Güvenliği Müsteşarı olarak adlandırılacak yeni bir müsteşarlık bünyesinde hali hazırdaki İl ve İlçe Müdürlüklerinden bağımsız Veteriner ve Gıda Genel Müdürlüğü ve Veteriner İl Ve İlçe Teşkilatları kurulmalıdır.
Yukarıda belirttiğim ve sürekli dile getirdiğimiz yeniden yapılanma organizasyonunun kurulmama neticesinde, Veteriner Hekimlerin mesleğini tam olarak icra edememeleri nedeniyle hayvan hastalıkları tam anlamıyla söndürülememektedir. Hayvanlardan insanlara bulaşan ve / veya bulaşamayan hastalıklar koordinasyon yetersizliği ile meslektaşlarımın olası durumlarda operasyonu yönetecek yetkilerinin olmayışını temel sorun, yani kök sebebi olarak görülmektedir.
Bunun için geçici çözümün devreye sokulmasının ülkemdeki hayvancılığın kalitesini arttıracağına ve Veteriner Hekimlik mesleğinin gereklerini, Veteriner Halk sağlığını ve beraberinde öncelikle hayvan kökenli gıdaların güvenliği ile izlenebilirlik gerçekleşecek ve mutlak olarak halk sağlığına katkıda bulunacaktır.
Bunun için çözümde (30VH + 30GM + 30DM, FORMÜLÜ)
“ YÖNETSEL YETKİNLİK PROJESİ “ acilen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya geçilmelidir. Projenin özeti ; GIDA ( 30 İL ), TARIM ( 21 İL ) ve HAYVANCILIK ( 30 İL ) BAKANLIĞI şeklinde matematiksel bir plan yapılmalı ve hakkaniyetle bulunduğu ile daha faydalı ve yönetsel yetkinliği olan il ve ilçe müdürlüklerinin ve ikinci etapta da Gıda ve Yem Şube Müdürlüklerinin atamaları yapılmalıdır.
Madem Bakanlığımız Gıda, Tarım ve Hayvancılık başta olmak üzere üç ana bölümde görev yapmakta bu noktadan hareketle ülke genelindeki Bakanlığımızın İl ve İlçe Teşkilatları bulundukları il itibariyle hayvancılık uygulamaları ile ön plana çıkan 30 İl’in ve İlçelerinin Bakanlık İl ve İlçe Müdürleri yönetsel yetkinlikle donatılmış Veteriner Hekimler atanmalıdır. Sanayi olarak gıda üretimi ile ön plana çıkan 30 İl’in ve İlçelerinin Bakanlık İl ve İlçe Müdürleri ise Gıda Mühendisi atanmalıdır.
Aynı şekilde zirai çalışmalar ve sera, tarla, bahçe v.b. üretim ile ön plana çıkan diğer 21 İl ve İlçe Müdürlüklerine, yönetsel yetkinliği olan ve hatta ildeki ağırlıklı ürüne göre branşı uygun olan, Ziraat mühendisleri ile sahil şeridi geniş ve balıkçılıkla ön plana çıkan Su ürünleri mühendisi atanmalıdır.
Böylelikle bu uygulama benimsendiğinde İl ve İlçe bazında hayvancılık ve tarımla ilgili olarak ön plana çıkan çiftçi ve her türlü paydaşı güçlü İl ve İlçe Müdürlerinin operasyonlarıyla başarılı bir çalışma sağlanacağı kanaatindeyim. Bu projemiz uygulamaya geçirildiği takdirde hiç bir meslek grubu bölgesindeki çalışmalar için yetkili otorite olmadığını, bu nedenle mesleğini icra edemediğini vb. gerekçeleri öne süremeyecek, kişisel yetersizliği dışında yönetsel yetkinliğinin gücüyle bulunduğu il ve ilçede hayvancılık ve tarım ailesine en üst seviyede hizmet verme imkanı bulacaktır.
Bakanlığın takdiri ile oluşacak bir komisyon çalışması neticesinde hayvancılık konularıyla ön plana çıkan ülke genelinden belirlenecek 30 İl in ve bünyesindeki İlçe Müdürleri ile Gıda Yem Şube Müdürlerinin yetkili ve etkin donanımlı Veteriner Hekimlerin atamasının acilen yapılmasını ve bunun neticesinde AB normlarına uygun, Veteriner Halk Sağlığı Hizmetlerinden başta hayvan sağlığı, zoonozlarla mücadele ve izlenebilirliği tam olan gıda güvenliğinin sağlanması gerçekleşmiş olacaktır.